Коло сталь ХВГ: властивості та особливості термозміцнення

Опублікував: Ira 26.10.2018 0 Коментарі

Коло сталь ХВГ: властивості та особливості термозміцнення

Коло сталь ХВГ: властивості та особливості термозміцнення

Для виготовлення якісного та надійного вимірювального та ріжучого інструменту застосовують інструментальну леговану сталь ХВГ. У цьому металі міститься до 1.5% домішок хрому, вольфраму та марганцю. Завдяки таким легуючим добавкам він набуває підвищеної міцності. З цього прокату роблять різні варіанти різьбових калібрів, холодновисадкових матриць, пуансонів та інших модифікацій технологічного оснащення. Коло сталь ХВГ застосовують для різних варіантів довгих і великих протяжок, з нього роблять мітчики і розгортки.

Властивості стали ХВГ

Введення до складу цього металу вольфраму дозволяє надати виробам додаткову опірність процесам зносу. Щоб отримати покращені властивості твердості в ньому використовують хром та вуглець. Завдяки легуванню марганцем внутрішня кристалічна решітка сталі набуває більш цілісної структури. Присутність у прокаті до 0,4% кремнію піднімає рівень опору процесам відпустки.

Строго витримуючи концентрацію присадок, що легують, отримують необхідні фізико-хімічні властивості металу, забезпечуючи високі експлуатаційні характеристики готових виробів. Додавання легуючих елементів в даний прокат дає можливість отримати високий рівень прожарювання готових виробів.

Для формування кращих результатів загартування необхідно здійснювати нагрівання виробів у ємностях із соляним розчином або у свинцевих ваннах. Щоб забезпечити задані параметри прожарювання камерних печах використовуються спеціальні моделі вогнетривких підставок. Щоб зменшити густину металу для подальшої механічної обробки або різання його відпалюють.

Особливості термообробки сталі ХВГ

Для зміцнення циліндричних або дискових фрез, виготовлених із сталі ХВГ, необхідно використовувати загартування з підігрівом. Після остаточного нагрівання до необхідної температури 820-850°C вироби занурюють короткочасно у воду, а потім переносять в ємність з маслом. Щоб отримати необхідні характеристики міцності інструменту (Rc=60-63) протягом 1-2 годин проводиться відпуск виробів у масляних ваннах у розігрітому вигляді до температури 180-220°С.

Іноді підвищення зносостійкості виробів із сталі ХВГ її піддають короткочасному впливу низьких температур. Готові деталі опускають у кріогенні установки, охолоджуючи до - 150°С. Дані технології застосовуються при виготовленні різних варіантів лез для різального інструменту. Ці методики кріозміцнення використовуються у виробництві гальмівних дисків або дисків зчеплення із цього металу.

Написати коментар

Loading...
Loading...
Loading...